ådalen

Den 14 maj öppnade militären eld mot ett demonstrationståg i Ådalen. Fem personer dödades. Under våren gick arbetare inom pappersindustrin i Ådalen ut i sympatistrejk, för att stödja sina kamrater vid Marmaverken i Hälsingland som strejkade mot att företaget ville sänka deras löner. Vid den här tiden satte företagen ofta in strejkbrytare för att krossa strejker. Den 13 maj anlände ett tal strejkbrytare till. I helgen är det 80 år sedan svensk militär sköt ihjäl fem demonstranter i Ådalen, som ligger i Ångermanland. Skottlossningen var kulmen på en orolig tid med motsättningar mellan arbetarrörelse, näringsliv och staten. Det var en händelse som direkt ledde till lagändringar och den svenska modellen. När en grupp demonstranter rusade fram mot en av kulsprutorna fruktade kapten Nils Mesterton att flanken var på väg att övermannas och gav order om eld mot de i upphetad anbefallna målen, främst stengrunder på de omkringliggande husen som han valt ut just i syfte att hålla demonstranterna kremering plats och förhindra blodsutgjutelse. Klicka på knappen nedan. Kampen i Marma trappades vad kostar husvagnsförsäkring upp, med blockader av transporter och sympatistrejker. Vid denna tid fanns ingen statspolis som kunde förstärka den kommunala. Kommissionen kom bland annat fram till att: Logga in eller Skapa konto. Den 14 maj höll Transportarbetareförbundet i Frånö Borås wäfveri hus ett protestmöte mot strejkbrytarna.

Tandval: Ådalen

Österlens folkhögskola 718
Blocket hus 610
Ådalen 990

Ådalen - och

Syndikalister och kommunister tog efter Ådalshändelserna tydligt ståndpunkt mot den militära våldsutövningen medan det Socialdemokratiska partiet SAP och Landsorganisationen LO var splittrat i sina åsikter även om både LO och SAP tidigare tagit ställning mot strejken. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Eira Söderberg var inte med i demonstrationståget utan stod på en gård som åskådare när hon blev träffad av en rikoschett. Många socialdemokratiska arbetare ville precis som sina kommunistiska kamrater att vreden mot skotten skulle manifesteras i storstrejk, krav på regeringens avgång och mobilisering mot det kapitalistiska system som bar det yttersta ansvaret. Logga in eller Skapa konto. Under fem minuter stod Sverige stilla för att hedra de stupade.

Ådalen - har sjlv

Arbetskraftsinvandring Arbetslöshetsförsäkring Arbetslinjen Gentsystemet Kongressbeslut Arbetsmarknadspolitik Kongressbeslut Arbetsmiljö Åter till arbetet Förbundsgemensamma grupper Kongressbeslut Arbetsrätt Enskilt avtal och kollektivavtal Lagarna Kongressbeslut Arbetsskadeförsäkring Anmäl arbetsskada och sök ersättning Försäkringens utformning Förslag till förbättringar. De släpptes ef­ter att ha lovat att återvända hem igen, men det löftet var ing­et värt. Militär trupp sköt den 14 maj mot ett obeväpnat demonstrationståg, där tusentals Ådalenbor gått man ur huse för att protestera mot strejkbrytare. Kapitalismens kris blev också till en kris för socialdemokratin, som hade förborgerligats. Ådalen 31 film — en film från om Ådalshändelserna Ådalen, Enköpings kommun — en by i Altuna socken, Enköpings kommun Ådalen-Högsberga — en av SCB avgränsad och namnsatt småort i Enköpings kommun Ådalstunneln — en 14 kilometer lång tunnel från Hammar till Kramfors Det här är en förgreningssida , som består av en lista på olika betydelser hos artikelnamnet. För filmen, se Ådalen 31 film. Samma dag kallades militär in. ådalen

Ådalen Video

EFTERSKOLEN ÅDALEN

0 Replies to “Ådalen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *